Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips voksne > men kva veit vi om barna

Rakel Solstad:

men kva veit vi om barna

men kva veit vi om barna

”men kva veit vi om barna” er blitt omtala som ei av fjorårets viktigaste bøker og bør vere obligatorisk lesnad for alle som har omsorg for barn. Gjennom tre noveller møter vi tre ulike barn som alle har det vondt. Sigge bur på skuleinternat og får reise heim berre i helgane. På internatet vert han plaga og misbrukt, også av sin eigen storebror. I den andre forteljinga ligg ein gut på magen ned i skogbotnen, medan eit jamnt lag med snø er i ferd med å legge seg over guten og skogbotnen. Noko fælt har skjedd. Dei vaksne konkluderer med at det var ei ulukke. Men var det det? I den siste sekvensen møter vi Ida, ei einsam jente som blir kjend med ein fosterheimsgut.

Felles for alle dei tre hovudpersonane er at dei vert avvist, og at dei lir og pinast på ulike måtar. Gjennom overgrep, mobbing og vald får vi eit innblikk i ei barneverd som ligg skjult for dei fleste av oss. Det er opprivande å lese desse tekstane. Det gjer vondt. Eit viktig spørsmål er: Kor brutale og hensynslause kan barn vere mot kvarandre utan at ansvarlege vaksne oppdagar det? Og gjer noko med det? Som boktittelen peikar på er det mykje som skjuler seg i ”Edens hage”.

”men kva veit vi om barna” er debutboka til Rakel Solstad. Arbeidet som pedagogisk-psykologisk rådgjevar i skulen har tydelegvis gitt henne stor innsikt barnesinnet. Ho maktar å skildre det brutale utan bruk av sterke ord. Språket er stille og nøkternt, men heile tida med ei underliggande spenning. Alle som tek barn på alvor har nytte av å lese denne boka.

Del på facebook

Åpningstider:

Fra fredag 22. mai:

Mandag 10 - 18

Tirsdag - fredag 10 - 16

Lørdag stengt 

  

Telefon:
71 57 51 00

E-post:
bibliotek@kristiansund.kommune.no 

Vi blir inspirert av