Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert > Boktips voksne > Vann til elefantene

Sara Gruen:

Vann til elefantene

Vann til elefantene

Den canadiske forfattaren Sara Gruen si bok ”Vann til elefantene” er selt i over fem millionar eksemplar og låg dryge to år på New York Times si bestseljarliste. Dette er ikkje nødvendigvis eit kvalitetsstempel, men uansett er boka verdt å lese.  Vi møter 93 år gamle Jacob Jankowski som sit på ein eldreinstitusjon og mimrar attende til ei dramatisk ungdomstid under harde depresjonsår i USA. Etter at begge foreldra døyr i ei bilulukke droppar han ut av tre års veterinærstudiar på sjølvaste eksamensdagen. Jacob står på bar bakke, utan pengar, utan famile og utan jobb. Deprimert og fortvila vandrar han langs eit jernbanespor i mørket og kastar seg om bord i eit tog, utan å ane at det tilhøyrer Benzini-brødrenes berykta sirkus. Dette blir starten på både grusomme og romantiske opplevingar.

Sara Gruen dreiv grundig research av sirkusbransjen i dei harde 1920- og 30-åra før ho skreiv boka. Mange av scenene er knytt opp mot verkelege hendingar. Vi får eit godt innblikk i det som skjuler seg bak den glitrande sirkusfasaden. Om dyremishandling. Om sjokkerande forskjellsbehandling mellom artistar og arbeidarar/sjauarar. Om brutalitet og total mangel på rettstryggleik. Om alkoholmisbruk, prostitusjon, matmangel og stanken av uvaska kroppar og klede. Om dvergar og vanskapningar i ulike fasongar som har sin verdi kun i form av billettinntekter.

Men først og fremst er dette historia om Jacob Jankowski. Han får jobb som veterinær på sirkuset og forelskar seg i den vakre artisten Marlena. Ho er på si side gift med August, ein av direktørane ved sirkuset. August er både valdeleg, herskesjuk, sjalu og psykopatisk. Dermed ligg alt til rette for eit burleskt trekantdrama av beste sort. ”Vann til elefantene” er også  blitt filmatistert  med Reese Witherspoon, Robert Pattinson og Christoph Waltz i hovudrollene.

Del på facebook

Åpningstider:

Fra fredag 22. mai:

Mandag 10 - 18

Tirsdag - fredag 10 - 16

Lørdag stengt 

  

Telefon:
71 57 51 00

E-post:
bibliotek@kristiansund.kommune.no 

Vi blir inspirert av