Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Kristiansund bibliotek > Om biblioteket > Aktuelt > Sommerlabyrinten 2020

Sommerlabyrinten 2020

Sommerlabyrinten

Bli med på bibliotekets sommerlige litteratur-quiz!

I år kan vi ikke reise så langt av gårde på sommerferie, men i bøkenes verden kan man alltid reise så langt man bare vil! Bibliotekets sommerlabyrint tar deg med til både nære og fjerne reisemål.

Ved hjelp av ledetråder og assosiasjoner skal du i hver oppgave resonnere deg fram til et sted i verden, et land, en øy, en by eller et mindre sted. Det kan også være et fiktivt sted, som bare finnes i bøkenes verden.

Vi legger ut nye oppgaver hver uke, videoer som kommer på facebook-siden vår, og de samme oppgavene i tekst her på hjemmesiden. Du svarer når du vil, men innen 24. august for at svarene skal bli med i trekningen.

Antall svar eller rekkefølgen på svarene dine spiller ingen rolle, men skriv tydelig hvilken oppgave du svarer på. Vinnere av bokpremier trekkes blant de riktige svarene som er sendt inn, vinnersjansene blir altså større alt etter hvor mange riktige svar man sender inn.

 

Send inn svar på e-post til biblioteket (bibliotek@kristiansund.kommune.no), eller på melding til biblioteket på facebook (ikke skriv svaret i kommentarfeltet, er du snill!)

Og husk - svaret skal være et stedsnavn og navn på riktig bok/bøker.

 

Lykke til og god boksommer!

 

Oppgave nr. Oppgave
1.

I disse tider er stedet vi skal til nå noe av det nærmeste vi kommer syden her hjemme. Det kalles gjerne "den hvite by ved Skagerrak", og er kjent for sin trehusbebyggelse. Forfatteren av romanen i denne oppgaven ønsket aldri å bli forfatter, det var tall hun var mest opptatt av. Men sånn kan det gå. Nå har det blitt to krimromaner som begge er litt anti-krim og i feel-good sjangeren. Hovedpersonen i romanen det dreier seg om skal komme til å angre bittert på at hun i et svakt øyeblikk, og etter et par glass vin for mye, vedder bort katta si på at hun skal overleve en hel sommer med sjølberging på en holme utenfor byen. Da er det nemlig bare å ta årene fatt og sette opp teltet. Ikke er hun spesielt glad i å være alene, og noe skjer på den andre siden av fjorden nattestid, noe som har sammenheng med forsvinningen til morens tvillingsøster for femti år siden. Det skal vise seg å bli en begivenhetsrik sommer... 

Hvilken by skal vi til, hva heter boka og hva heter forfatteren?

 

2.

Vi reiser i fortid og nåtid til en by sør i Europa. Foreldreløse barn ble tatt vare på i denne byen på en tid da dette ikke var en selvfølge, noe som er et svært sentralt tema i handlingen i boka vi skal fram til. 
Vi følger to kvinner. Den ene får mulighet til å ta utdanning, noe som endrer livet hennes på en måte hun ikke kunne forutse. Den andre leter etter en savnet far, og disse to parallelle historiene har en sammenheng. Byen vi skal frem til er kjent for sine kunstverk og sin arkitektur, noe som også har stor betydning i boka. 
Tilleggsinformasjon: Landet byen befinner seg i har vært hardt rammet av koronaviruset, og byens “pasient null” var en nordmann. 

Hva heter boka og hva heter byen? 

 

3.

Denne gangen skal vi til virkelighetens, altså biografienes verden. Denne boka er en av de mest leste biografiene de siste åra, og faktisk er det en bok som leses av en del mennesker som knapt har lest en hel bok i hele sitt liv. Personen boka handler om har hatt en svært spennende yrkeskarriere i et miljø som mange er veldig fascinert av. Fra en ganske tøff oppvekst i byen vi skal til, har vedkommende løftet seg opp og blitt et forbilde, men det har også vært mye turbulens på veien opp og fram. Byen vi skal til er et viktig trafikknutepunkt i sin landsdel, og har dessverre fått et nokså rufsete omdømme de senere åra. 

Hvem er denne personen og hvor skal vi? 

 

4.

I byen vi reiser til denne gangen møter vi førstebetjenten vi kjenner så godt fra hans lange karriere i politiet. Han og hans kolleger har oppklart mange kriminalsaker, men det tok 15 år før han fant løsningen på saken som plaget han i like mange år.  
Han liker å spille sjakk, og møter sin kamerat, poeten, en gang måneden for å ta et slag. 
I den siste boka om han, da han er blitt pensjonist, møtes han og en annen kjent kriminaletterforsker av samme forfatter – et krimlitterært mestermøte. 

Til hvilken by reiser vi? 

5.

Nå bærer det nordover i ett av våre naboland, og vi skal til et lite tettsted som mange forbinder med en prest og botaniker som arbeidet der på midten av 1800-tallet.

Forfatteren vår vokste opp i dette tettstedet og han begynte allerede som 15-åring å skrive både noveller og dikt. Han har gitt ut flere romaner og diktsamlinger og også skrevet skuespill. Forfatteren legger gjerne handlingen i bøkene sine til hjemstedet sitt, så også i romanen vi skal frem til i denne oppgaven.

Romanen handler om en bjørn, en forsvunnet hushjelp og om en vekkelsespredikant som opptrer som detektiv.

Som en kuriositet kan det nevnes at ishockeyspilleren som scoret det avgjørende målet i finalen i Ishockey-VM i 1998, kommer fra denne plassen. 

Hva heter stedet, hvilken roman dreier det seg om og hvem er forfatteren her. 

6.

Vi drar videre sørover, krysser Middelhavet og havner i et land som ikke akkurat er et yndet feriemål. Herifra har folk reist fra landet heller enn til, men Naima reiser dit selv om hun er redd for hva hun vil møte. Familien hennes dro herifra i 1952 og familien mistet mer enn olivenlundene de eide - de har etter hvert blitt gode på å miste.  

En annen bok fra dette landet, som kom på norsk første gang i 1949, er blitt svært aktuell i de siste månedene, og har blitt utgitt på nytt i år. 

Hvilket land skal vi til?

Hvilken bok sikter vi til? 

7.

Mersseil og bramseil, bras firkant! Hal inn tau og kveil! 

I denne sjøromanen skrevet av en mann fra et land uten kystlinje, skal vi tilbake til Napoleon og Ludvig XVIII sin tid.  

Vi forlater sørkysten av Frankrike og setter seil mot varmere strøk og det som var en fransk koloni frem til 1958. Hovedstaden i dette landet har vært målstrek for et kjent bil- og motorsykkelløp. Målstreken for de om bord derimot, blir som sunket i jorden. For i denne romanen opplever vi et av verdenshistoriens mest kjente forlis. 

Forfatteren det er snakk om skriver under et pseudonym og debuterte tidlig på nittitallet, men det er med denne spektakulære romanen at han har bemerket seg internasjonalt.    

Hvis du har besøkt Louvre i Paris, har du kanskje sett Théodore Géricaults gigantiske maleri som denne romanen har hentet sin tittel fra. 

Hvilken roman er dette og hvor skjer forliset? 

8.

Spenning og historie i samme fortelling, dette er et kjennetegn for denne forfatteren.

Navnet til hovedpersonen i den populære serien med kriminalromaner, kan hjelpe oss med å finne veien til den byen vi skal til i denne oppgaven. En by som forresten mange i vårt distrikt ønsker seg et enda nærmere forhold til... 

Men denne forfatterens univers er større enn som så, forfatterskapet rommer også bøker der handlingen finner sted på en rød planet.

Denne byen har for øvrig fostret flere kjente forfattere, en av dem har blant annet skrevet flere bøker med en hovedperson som heter Kurt. En annen forfatter lar oss bli kjent med Torunn, som kan velge mellom sin egen Ford Transit og onkelens gamle Chevrolet, når hun skal ut på oppdrag i sin nye jobb.

Hvilken by skal vi til? 

   
   
Del på facebook

Åpningstider:

Mandag 10 - 18

Tirsdag - fredag 10 - 16

Lørdag 10 - 14

  

Telefon:
71 57 51 00

E-post:
bibliotek@kristiansund.kommune.no