Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Kristiansund bibliotek > Om biblioteket > Aktuelt > Sommerlabyrinten 2018

Sommerlabyrinten 2018

Sommerlabyrinten

Bli med på bibliotekets spennende sommerkonkurranse!

SVARFRIST 1. SEPTEMBER!

 

I år som i fjor vil Kristiansund bibliotek ha en uhøytidelig og morsom konkurranse for de litteraturinteresserte.

 

Ved hjelp av ledetråder og assosiasjoner skal du i hver oppgave resonnere deg fram til et sted i verden, et land, en øy, en by eller et mindre sted. Det kan også være et fiktivt sted, som bare finnes i bøkenes verden.

Vi legger ut 1 - 2 nye oppgaver hver uke. Du svarer når du vil, men innen 1. september for at svarene skal bli med i trekningen.

Alle hjelpemidler er tillatt, du kan slå opp i leksikon, google av hjertens lyst eller ringe en venn!

Antall svar eller rekkefølgen på svarene dine spiller ingen rolle, men skriv tydelig hvilken oppgave du svarer på. Vinnere av bokpremier trekkes blant de riktige svarene som er sendt inn, vinnersjansene blir altså større alt etter hvor mange riktige svar man sender inn.

 

Send inn svar på e-post til biblioteket (bibliotek@kristiansund.kommune.no), eller på melding til biblioteket på facebook (ikke skriv svaret i kommentarfeltet, er du snill!)

Og husk - svaret skal være et stedsnavn og gjerne navn på riktig bok/bøker.

 

Lykke til og god boksommer!

 

Oppgave nr. Oppgave
1. Sommerlabyrinten starter i hjemstaten til hovedpersonen i en kjent roman. Denne personen er uvanlig liten, har en helt uvanlig stemme, er uvanlig modig og uvanlig kreativ. I ganske ung alder tar han livet av moren til bestekameraten sin ved et uhell, han skjønner ganske tidlig at han er et redskap for Gud og han får syner og drømmer om hvordan livet hans skal ende. Forfatteren  har gitt ut mange bøker. En av de mest kjente, som også er filmatisert, har handling fra et barnehjem. Forfatteren har vært bryter og brytetrener i en årrekke. Han har også en forkjærlighet for bjørner.
2. I landet vi skal fram til i denne oppgaven er engelsk det offisielle språket. Flere koner er ikke uvanlig her, noe som er skildret både interessant og fornøyelig i en roman av en av landets kvinnelige forfattere. På slutten av 1960-tallet var det krig i landet, og vi fikk en ny betegnelse på barn som var feilernærte. En annen kvinnelig forfatter, feminist og foredragsholder har skildret denne tiden i en av sine romaner. Denne forfatteren har også gitt ut forslag til hvordan oppdra en nyfødt jente som feminist.
3. Rock rock Rockaway Beach. Det tar 2 låter av The Ramones å kjøre fra den ene enden av denne fiktive bygda til den andre. Forbi skifabrikken, stasjonstomta, Eben Ezer og småbruket Bergaust med den blå himmelvogna, Amazonen, på gårdsplassen. Rock rock Baklengselv. We can hitch a ride to Rockaway Beach. Forfatteren, en bedehussønn som også er musiker, legger ofte sine noveller og romaner hit til sine egne trakter. Også sin første roman fra 2004 som vant Bokhandlerprisen samme år. Han forteller ofte om de store følelsene og om livet risset inn i sort vinyl. Det å finne seg selv, å komme hjem. Å være i utkanten både i sjel og sted.
Til hvilke skoger skal vi nå?   
4. En av våre mest skattede samtidsforfattere har de siste årene gitt ut en serie bøker, der en av hovedpersonene i serien bosetter seg i landet vi skal frem til denne gangen. Landet har to offisielle språk, og har fostret en nobelprisvinner i litteratur som er spesielt berømt for sine noveller. En tidligere norsk landslagstrener i langrenn mottok 6700 flasker lønnesirup som takk, da han hjalp en av landets stafettløpere med en ny skistav under OL i Torino.
5. Dette lille landet har en lang litterær historie, og mange av landets forfattere er oversatt til norsk. Også en av våre lokale forfattere har vist en stor lidenskap for dette landet og viet det stor plass i flere av sine bøker. En av bøkene til «vår» forfatter har navnet til en av landets store stjerner innen populærkulturen som en del av tittelen.
6. Denne gangen reiser vi til en by langt øst. På restauranter her kan du spise, for oss, mange fremmede delikatesser som flyvefisksashimi og kombu-tare, saltkokt buklist av svin og kokt lotusrot med chili. Fra dette landet er det spesielt én forfatter som er oversatt til norsk. Han blir ofte nevnt som en mulig vinner av Nobelprisen i litteratur. På et gatehjørne i denne byen treffer vi en annen nordmann som også har reist hit, nemlig Kristen Gislefoss. «Dette forstår jeg ikke», sier han. «Dette er merkelige greier», og det er ikke maten han snakker om. Navnet på byen finner du i tittelen på boka, tittelen som også forteller oss årsaken til Gislefoss’ undring. Det er ikke den mulige nobelprisvinneren som har skrevet tittelen vi tenker på her.
7. En gul taxi stopper ved fortauet utenfor restauranten Smith & Wollensky, bakdøren åpnes og ut trer en ung mann med byens finansavis under den ene armen og sort skinnstresskoffert fra Bottega Veneta i den andre. Han er velkledd i spikerhodemønstret kamgarndress fra DeRigeur, bomullsskjorte og silkeslips fra Valentino Couture, perforerte tåhettesko fra Allen-Edmonds og klare briller med innfatning fra Lafont Paris. Han rekker en tigger et visittkort med benhvit bakgrunn og bokstaver skrevet i Silian Rail før han forteller at han må levere tilbake noen videofilmer og haster videre.
Forfatteren og skaperen av denne blodlystige psykopaten er ikke fra samme by som vi skal til, men fra motsatt side av landet, hvor handlingen i flere av hans andre bøker finner sted. Boken er en hyper-voldelig, bestialsk satire av den narsissistiske og hedonistiske finanseliten som hadde sin storhetstid i denne byen under Reagan-årene. Utgitt i 1991 var dette hans tredje roman av i alt nå 7, hvor de 4 første har blitt filmatisert.
Hvilken by så flott at de måtte gi den navn to ganger skal vi til nå?
8. Denne gangen skal vi til et sted som ikke finnes, men som er hjemstedet til en kvinnelig privatdetektiv. Det er til nå kommet ut fem bøker i denne underholdende krimserien som har handling fra dette fiktive stedet i Vestfolds skjærgård.Privatdetektiven deler fornavn med kjæresten til «verdens sterkeste sjømann» og hun sysler mest med utro ektefeller og overvåkning. Første del av navnet på stedet hun bor på er et synonym til ordet «dregg» mens andre del er et synonym til ordet «øya».
9. Nå skal vi frem til navnet på en liten, og for de fleste trolig ukjent, øy. Mesteparten av handlingen i en av litteraturens moderne klassikere foregår her, på en amerikansk militærbase under andre verdenskrig. I virkeligheten er nok øya for liten til å kunne romme denne militærbasen og alt som skjer i boka (hvorav mye er nokså absurd), det har forfatteren selv innrømmet. Bokas tittel har siden blitt et kjent begrep som brukes om en spesiell type situasjon.
10. Vi avslutter reisen vår for denne gang i byen hvor det ganske snart skal åpnes en kulturløype. En av Hamsuns bøker ble skrevet da han var på besøk på stedet, og løypa følger i hans fotspor. Byen har også egne forfattere, blant annet en som har skrevet flere bøker innenfor science fiction-sjangeren.
Hvor slutter reisen?
Del på facebook

Åpningstider:

Mandag -  torsdag 10 - 19

Fredag 10 - 16

Lørdag 10 - 14

  

Telefon:
71 57 51 00

E-post:
bibliotek@kristiansund.kommune.no