Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Kristiansund bibliotek > Om biblioteket > Aktuelt > Sommerlabyrinten 2017

Sommerlabyrinten 2017

Sommerlabyrinten

Bli med på bibliotekets spennende sommerkonkurranse!

SVARFRIST: 7. SEPTEMBER!

 

Sommerlabyrinten er en uhøytidelig og morsom konkurranse for de litteraturinteresserte.

 

Ved hjelp av ledetråder og assosiasjoner skal du i hver oppgave resonnere deg fram til et sted i verden, et land, en øy, en by eller et mindre sted. Vi legger ut 1 - 2 nye oppgaver hver uke fra 1. juni.

Alle hjelpemidler er tillatt, du kan slå opp i leksikon, google av hjertens lyst eller ringe en venn!

Antall svar eller rekkefølgen på svarene dine spiller ingen rolle, men skriv tydelig hvilken oppgave du svarer på. Som avslutning på konkurransen blir det et arrangement til høsten. Der vil vi trekke vinnere av fine premier blant de som har sendt inn riktige svar. Sender du svar på en oppgave, får du en lapp i hatten, svarer du på to oppgaver får du to lapper osv. Så vinnersjansene blir større alt etter hvor mange riktige svar man sender inn.

 

Send inn svar på e-post til biblioteket (bibliotek@kristiansund.kommune.no), eller på melding til biblioteket på facebook (ikke skriv svaret i kommentarfeltet, er du snill!)

Og husk - svaret skal være et stedsnavn.

 

Lykke til!

 

 

Oppgavenr. Oppgave
1. Når sommerlabyrinten starter, møter vi en forfatter som er kjent og kjær for mange nordmenn, med en stor produksjon innen flere genre. Han er nok mest kjent for en rekke kriminalromaner som foregår ved kysten langt sør i forfatterens hjemland. Skuespillerne Rolf, Krister og Kenneth har alle gestaltet hovedrollen i filmatiseringer av forfatterens bøker. Men vår forfatter har også skrevet bøker fra et annet av verdens kontinenter, der han har tilbragt mye tid. I den ene av disse bøkene møter vi Hans, som flytter fra det kalde nord for å skape seg en tilværelse i varmere strøk, på samme måte som den mer kjente Karen fra nabolandet, gjorde mange år tidligere. På framsida av boka ser vi bilde av et rovdyr med et gjennomtrengende blikk, og vi skal til det landet der handlingen i denne boka finner sted.
2. Vi skal videre til en by som er kjent for sjøfart og kjemisk industri. Byen har fostret en av våre store nålevende forfattere. Han har en stor romanproduksjon bak seg, der en av bøkene har forfatterens fødselsdato som tittel. En annen av Norges mer produktive forfattere som har skrevet bøker både for barn og voksne har tilbrakt en kort periode av livet sitt i denne byen. Forfatteren er en raus person som gjerne bruker sine egne erfaringer og opplevelser i bøkene sine. Forfatteren er glad i et glass vin eller flere, noe som er den direkte årsaken til oppholdet i denne byen.
3. På begynnelsen av 1950-tallet ble det faktisk arrangert en konkurranse hvor tre land deltok – England, Nederland og landet vi skal fram til i denne oppgaven. Det var en konkurranse der det flyet som brukte kortest tid fra London til bestemmelsesstedet, som er landet vi skal fram til, vant. Det nederlandske  flyet er stappfullt av bruder som er på vei til sine forloveder, og denne historien finner vi i en roman som kom på norsk i 2009 og er skrevet av en nederlandsk forfatter. Andre som har reist til dette landet er Helen fra England. Hun reiser også dit for å gifte seg, hundre år tidligere enn den nevnte flykonkurransen.
4. I denne oppgaven tar vi turen til kjølige, fuktige landskap, kjent for mange elskere av TV-krim. En utradisjonell kriminaletterforsker med pussig hatt spiller hovedrollen i en rekke filmatiseringer av denne forfatterens bøker. Men denne gangen skal vi lenger nord, til en noe karrig og forblåst øygruppe der forfatteren har lagt handlingen i en annen serie i forfatterskapet sitt. Karrig og forblåst ble det også for Edvard fra Gudbrandsdalen, som havnet her i sitt forsøk på å finne sannheten om sine foreldres skjebne. Dette foregår i en populær roman fra en forfatter som kanskje er bedre kjent for en uventet suksess med en bok om et landbruksprodukt.
5. Turen går videre til dette landet som er hjemlandet til en forfatter som hvert år nevnes som en mulig vinner av Nobels litteraturpris. Denne forfatteren har en omfattende litterær produksjon og svært mange av bøkene er oversatt til norsk. I en trilogi som kom ut for noen år siden har månen en spesiell plass i handlingen og tittelen kan gi assosiasjoner til en annen littærer klassiker, 1984 av George Orwell. Fra dette landet stammer også en spesiell type tegneserier som skiller seg fra den vi er kjent med på våre breddegrader både i tegnestil, fortellerteknikk og handling.
6.

Nå skal vi fram til en forfatter som har skrevet både for voksne og barn, og både skjønnlitteratur og sakprosa. Forfatteren fikk sitt gjennombrudd og mottok Brageprisen for en bok som kan assosieres med boligen til et insekt, et insekt som faktisk har blitt gjenstand for flere kjente romaner de senere åra. Handlinga i boka foregår på det stedet vi skal til, her har en hel rekke kjente forfattere vokst opp mellom fjell og fjord. Her er et eksempel på en mikronovelle fra denne forfatterens hånd:

Kvar morgon finn enkemann (73) fram fotoalbumet og stansar ved bildet der kona (1938-2011) lener seg fram for å kviskre noko i øyret hans.

7. Etter  noen timer på flyet kommer vi til landet som blir omtalt i denne boka, som er skrevet av en norsk forfatter med røtter i nabolandet til vårt reisemål. Boka handler om en student som forsvant fra en buss i Sørkedalen i Asker på slutten av 1970-tallet. Alt som lå igjen etter han på bussen var ei veske som inneholdt noen få personlige eiendeler, klær, et kamera, et ferdigskrevet postkort og et pass. En måned senere dukket studenten opp i et nyhetsprogram i det landet vi skal frem til. Han påsto da at han selv hadde valgt å bosette seg i dette landet, som er kjent for sin helt særegne statsforfatning og styreform.
8. Nå skal vi til den forfatteren som har gitt det største bidraget til bibliotekets boksamling, ingen annen forfatter er representert med flere titler i vår samling. Vedkommende har skrevet både for voksne og barn og innen mange genre. Det finnes nok ikke det barn i Norge i dag som ikke har blitt lest for fra en av de mange bøkene om to små bestevenner. Men vi skal nå til en serie bøker for voksne, der får vi høre om det eventyrlige livet til Wolfgang. Historien tar oss i mange retninger, men særlig til et goldt landskap i en annen verdensdel. Hvor?
9. Byen vi skal til i denne oppgaven ligger ved kysten. En av byens mest populære forfatter er en krimforfatter som bør være kjent for de aller fleste. I år er det 40 år siden første bok i forfatterens krimserie kom ut. Siden er det blitt sytten kriminalromaner, to novellesamlinger, tolv filmer, dramatisering for scenen, radioteater, julehefter, tegneserieromaner og til og med tre musikk cd-er med krimheltens favorittmusikk. En annen kjent forfatter fra denne byen levde mesteparten av sitt voksne liv i Danmark. Han er aller mest kjent for sine komedier, men har også skrevet dikt, romaner og vitenskapelige verk.
10. En sommer er over, men vi kan heldigvis fortsette å reise i bøkene. Zorbas var en av motstandsmennene under 2. verdenskrig da stedet hvor han kjempet ble okkupert av tyskerne etter harde kamper. En liten båtreise unna ligger stedet som også ble en del av motstandsbevegelsen, men som ikke ble okkupert på grunn av redsel for smitte. En internasjonal bestselger som kom på norsk i 2007 skildrer livet på dette stedet. Hvor ender sommerlabyrinten?
Del på facebook

Åpningstider 

Mandag -Torsdag 10 - 19
Fredag 10 - 16
Lørdag  10 - 14

  

Telefon:
71 57 51 00

E-post:
bibliotek@kristiansund.kommune.no