Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Kristiansund bibliotek > Om biblioteket > Aktuelt > Mysteriebyen Kristiansund

Mysteriebyen Kristiansund

Mysteriebyen Kristiansund

foto: Agnete Brun

Knut Hamsun etterlot seg flere knuste kvinnehjerter på sin vei, ett av dem i Kristiansund.

Høsten 1891 kom Knut Hamsun til Kristiansund i forbindelse med en foredragsturne, og her ble han værende i 5-6 måneder. Han skrev på romanen "Mysterier" mens han bodde på enkefru Solems pensjonat i Hauggata, og for øvrig gjorde han seg nye bekjentskaper i byens intellektuelle kretser. Hamsun hadde nylig gitt ut den oppsiktsvekkende romanen "Sult" og var en stigende forfatterstjerne, han ble en populær gjest og samtalepartner hos flere familier i småbyen. Og slik hadde det seg at den unge Hamsun innledet et forhold med den 21 år gamle Julie Amanda Lous fra Kristiansund. Det hele endte med et brått oppgjør rundt påsketider i 1892 før Hamsun forlot Kristiansund.

En annen kvinne i Hamsuns liv på denne tida var forfatter Anna Munch, og hennes forhold til ham beskrives som en besettelse. Hun forlot mann og barn og forfulgte Knut Hamsun, oppsøkte ham på steder han bodde, og bombarderte ham med brev og beskyldninger. Selma Lønning Aarø har skrevet om Anna Munchs liv i den kritikerroste dokumentarromanen "Hennes løgnaktige ytre".

Nå skal endelig Hamsuns tid i Kristiansund settes skikkelig på kartet, med åpning av en egen kulTUR-løype, der man kan vandre i Knut Hamsuns fotspor.

 

Kristiansund bibliotek inviterer til "Mysteriebyen Kristiansund", der Elin Kanck Lorentzen vil intervjue Selma Lønning Aarø.
Odd Williamsen vil innlede arrangementet med å fortelle om Knut Hamsuns opphold i Kristiansund.
Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal vil stå for åpningen av "Mysterieløypa". 

 

 

Torsdag 20. september kl. 19

Velkommen!

Gratis adgang
- billetter kan hentes på biblioteket på forhånd

Arrangementsrekken "Mysteriebyen Kristiansund" er støttet av stiftelsen Fritt Ord.

 

Hamsun2
hennesløgnaktigeytre

 

 

 

Del på facebook

Åpningstider

Mandag - torsdag 10 - 19
Fredag 10 - 16
Lørdag  10 - 14

  

Telefon:
71 57 51 00

E-post:
bibliotek@kristiansund.kommune.no