Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert

Bente Bratlund:

Kidnappa

Kidnappa

- Eg blei kidnappa, kviskrar ho.

- Kidnappa? spør eg.

Oda nikkar. 

- Da eg var lita. Eg hugsar det ikkje.

Men eg veit det no.

 

I boka møter vi Bea og  hennar beste venninne Oda. Oda fortel at ho blei kidnappa som lita, ein løyndom Bea aldri må fortelja til nokon. Bea får det ikkje lett etter dette. Stemmer det verkeleg at foreldra til Oda ikkje er dei rette foreldra hennar?  Ho ynskjer ho kunne dele løyndomen med mor si, men ein må halde det ein har lovt.

Venskapet blir sett på prøve då Bea byrjar å tvile på løyndomen til Oda. Tenk om Oda berre har lurt ho?

 

Forfattaren skriv fyrst om den gleda Bea kjenner ved at hennar venninne Oda deler ein so stor løyndom med ho. Problema dukkar opp når ho byrjar å tvile på sanninga i det Oda fortel. Vi les om vonde kjensler som sinne, sorg og frykt for å misse si aller beste venninne. Tilgir ikkje venner kvarandre når noko blir dumt?

Boka er ein del av Samlagets Leseland og egnar godt for barn som les og begynner å bli uthaldande i lesinga. 

Del på facebook
Ingunn Røyset:

Fiskelykke

Fiskelykke av Ingunn Røyset

I år kom også Ingunn Røyset frå Hareid med ei bok i Leselandserien. Leseland er bøker på nynorsk for born som lærer seg å lese. Denne boka er på nivå fire, som egnar seg for born som les litt lengre tekstar sjølv.

I Fiskelykke skal venene Anna og Jonas aleine ut på moloen for å fiske. Mykje spanande kan hende når ein er på fisketur og tenk på alle dei sortane fisk ein kan få!  Anna trur til og med ho har ein amberjack på kroken. Ein fiskesort dei kjenner til av tida dei søkjer på "giant fish" på You Tube. Anna er den fiskevande og er ikkje redd for å klatre høgt opp på moloen. Jonas går mest og tenkjer på katten sin Kvitpusen, som mora tok med til dyrelegen tidlegare på dagen.

Det er så kjekt at det kjem bornebøker som handlar om fisking. Det er noko dei fleste born kan ha som fritidsaktivitet her i fylket og det er mykje nostalgi for alle aldrar i fiskehistorier.  I boka lærar lesaren om mange fiskesortar og ein får lyst til å komme seg ut å fiske. Det er ei fin og munter historie, men har også har alvoret i seg, då Jonas går og er redd for katten sin som kanskje må avlivast.   

    

Del på facebook
Alf Kjetil Walgermo:

Kjære søster

Kjære søster

Lillesyster Amalie er død og storesyster Eli Anne treng ein stad kor ho kan handtere sorgen og snakke med systra si. Ho begynner å skrive til Amalie på tidslinja hennar på facebook, sjølv om far deira vil at Eli Anne skal slette profilen. Eli Anna skriv kvar dag små tekstar som berre ho sjølv kan lese, om korleis ho har det, kva ho føler, ho skriv om Amalie og bandet hennar, om Erlend og om det uppgjorde dei imellom, det ho så gjerne skulle har retta opp i.

Då eg las boka kunne eg verkelig kjenne på Eli Anne sin sorg og frustasjon. Eg kjende kor vondt ho hadde det og kunne forestille meg følelsen av å sitje igjen med noko ein gjerne skulle ha sagt, men som ein ikkje rakk å seie før det var altfor seint.

Kjære søster er ei fin, lita facebook-bok om sorg og følelsar, om dei to systrene som var bestevenner og om korleis det er å plutselig berre vere ei syster igjen.

Del på facebook
Ida Løkås:

Pappa er et postkort

Pappa er et postkort

Kvart år på bursdagen sin har Una fått eit postkort frå faren der det står «Gratulerer med dagen. Hilsen pappa.» På den sekstande bursdagen kjem det ikkje noko postkort, og Una vert naturlegvis lei seg og byrjar å lure på kvifor, på kva som har skjedd som gjer at far hennar ikkje lenger sender ho kort. På kvelden har ho fest og då treffer ho filmstudenten Leo. Leo vil lage ein dokumentarfilm om Una og den fråverande far hennar, og saman byrjar dei å leite etter nokon dei ikkje veit kven er.

«Pappa er et postkort» er ei lettlest lita bok om sakn og lengsel etter noko ukjend, om ein skodespelarmamma som stadig er på farta og ei mormor som er der, men som ikkje alltid er der likevel. Ei fin bok det går kjapt å lese, for ein kan ikkje unngå å bli nysgjerrig på kvifor Una sin pappa sluttar å sende postkort, på kven han er, og på om ho greier å finne han til slutt. 

Del på facebook
Synne Sun Løes:

Stille, stille, stille

Stille, stille, stille

Tove er 18 år og har ingen andre vener enn far sin. Dei to lever eit ganske stille og roleg liv saman og har ikkje hatt besøk på fleire år. På 18 årsdagen sin fortel faren Tove at han har kreft. Han kjem til å tilbringe mykje tid på sjukehuset framover og Tove bestemmer seg difor for å ta eit friår i frå skulen. Og akkurat i det faren sakte byrjar å forsvinne byrjar det ein ny gut i klassa. Han heiter Julian og ser ut til å ville bli kjend med Tove. Julian blir Toves fyrste ven, - akkurat når ho treng det mest.

Dette er både ei trist og litt morosam historie. Ei historie om einsamheit, angst og venskap. Ei bok mange godt kan kjenne seg igjen i. Ei bok det er lett å lese, med eit språk ein berre flyt seg gjennom. Ein kan verkeleg kjenne Tove sine følelsar i kroppen når ein les, og då veit ein at boka er god. Veldig fint, som alltid, frå Synne Sun Løes.» 

Del på facebook
Gutten i den stripete pyjamasen

Et spesielt vennskap mellom to åtte år gamle gutar får fatale konsekvensar.

Bruno sin far er nazioffiser under annen verdskrig. Han tek med seg familien sin frå herskapshuset deira i Berlin til ein kommandantbolig utanfor ein konsentrasjonsleir, då han skal ta over leiinga av leiren.  På den avsidesliggjande staden dei kjem til har Bruno korkje vener eller mykje å finne på. Han får også streng beskjed om å ikkje gå i bakhagen.  Frå loftsvindauget ser han fleire folk i det fjerne som ser ut til å jobbe på ein gard.  Bruno vert nysgjerrig og byrjar å søke mot staden, der alle til hannar undring går rundt i pyjamasar. Det er høge piggtrådgjerder rundt garden, men Bruno får kontakt med ein jamnaldrande gut innanfor gjerdet.  Guten i den stripete pyjamasen er svolten og fortvila fordi han ikkje kan finne att far sin.  Bruno er ein uskuldig og naiv gut som har levd eit beskytta liv, der han ikkje veit kva som gjeng føre seg i verda rundt han. Han vil gjerne hjelpe guten bak gjerdet og byrjar å smugle med seg mat til han frå kjøkenet heime og vil også gjerne hjelpe han å leite etter faren….

Dette er ein stillferdig og gripande film om jødeutryddinga som eg sterkt anbefalar.

Filmen som er frå 2008 er basert på den bestselgjande barneboka med same namn av den irske forfattaren John Boyne.  Medan filmen har fått aldersgrense 11 år, kan boka gjerne lesast av born yngre enn det.  Både bok og film er pensum på dei fleste ungdomsskular når temaet Holocaust vert teke opp. 

Del på facebook
Lars Mæhle:

Landet under isen

Landet under isen

Vil du lese ein verkeleg spanande fantasyroman med handling i frå Noreg, så er dette boka! Historia er lagt til ei lita bygd i Noreg, ved foten av Jostedalsbreen, og også under sjølve breen. Dette nære i forteljinga gjer den ekstra uhyggeleg. Ein vert dratt inn i historia frå fyrste side og ein klarer ikkje å vente med å lese meir. Fire ungdomar er sakna frå bygda, no er beinrestar funnen og politiførstebetjent Jerstad kjem til staden for å etterforske forsvinningane.

Dei siste åra har det kome svart røyk frå ein stad under isbreen og for nokre år sidan forsvann ei gruppe forskarar under ein ekspedisjon på breen. To av forskarane som forsvann var foreldra til Leo Rubin, ein av dei forsvunne ungdomane.

 

Boka beveger seg i tid og handling mellom etterforskinga som Jerstad og teamet hans no utfører og den andre hovudpersonen Leo Rubin, som vi fylgjer frå tida før han forsvann. Desse to tidene møtast til slutt i boka. Ein stor del av handlinga er ei detektivhistorie, men her er fullt opp av fantasy med munkekattar, hemmelege sekter, den utvalde, sju protokollar, Den svarte munken og kampen mellom det gode og det onde.   

Boka passar godt for lesarar frå 6. klasse og oppover og egnar seg også bra til høgtlesing, då det er ei tjukk bok. Men, dette er også absolutt spanande lesing for eldre ungdom.

”Landet under isen” kom ut i 2009 og vart tildelt Kulturdepartementets litteraturpris for beste barne- og ungdomsbok det året. Den har også vunne Uprisen, Fabelprisen og vart også nominert til Brageprisen. Boka er skrive på nynorsk.  Har du ikkje lese den enno, er det berre å forte deg til biblioteket!

 

Del på facebook
David Fincher:

The Social Network

The Social Network

Dei aller fleste av oss har eit forhold til Facebook.  Filmen ”The Social Network” gir eit portrett av Facebookgründaren Mark Zuckerberg og fortel historia om korleis Facebook vart til.

Mark Zuckerberg var student på Harvard da han i 2003 byrja på arbeidet som seks år seinare gjorde han til verdas yngste milliardær. Det heile starta med at han hacka seg inn på nettsidene til alle fakulteta på Harvard for å få tak i bilete av jentene på universitetet. Deretter programmerte han ein nettstad der studentane skulle kunne sjå kven andre som studerte der. Nettstaden spredde seg raskt til andre universitet i Amerika. Resten er historie.

Suksessen var ikkje berre ein dans på roser. Den ga Zuckerberg nedturar både privat og juridisk.  Filmen vekslar mellom scener frå studentlivet ved Harvard, der det heile starta, advokatmøte i samband med søksmål retta mot han og den vidare etableringa av Facebook. I løpet av nesten to timar fylgjer vi fire år av livet til Zuckerberg. Han framstår som veldig intelligent, men med mangel på sosiale antenner. 

Den verkelege Zuckerberg har kommentert at det einaste i filmen som stemmer med verkelegheita er kleda til rollefiguren Zuckerberg og at den eigentlege motivasjonen bak Facebook bare var å skaffe seg damer. I kor stor grad filmen stemmer med verkelegheita er ikkje godt å seie. Uansett er dette er ein veldig fin, interessant og god film. Jesse Eisenberg imponerar i rolla som Zuckerberg. Elles medverkar blant anna Justin Timberlake.

Filmen er basert på boka ”The accidental Billionaires" av Ben Mezrich.  Den vant Golden Globe for beste film i 2010, i tillegg til beste regi, manus og originalmusikk. Regissør er David Fincher som også har filmar som ”Seven” og ”The fight club” bak seg.

 

Del på facebook
John Green:

Hvem er du, Alaska?

Hvem er du Alaska

Miles «Klumpen» Halter har ikkje mange vener heime i Florida. Han bestemmer seg difor for å flytte og begynne på Culver Creek Pensjonatskole i Alabama. Her blir han vener med romkameraten «Obersten», Takumi, Lara og den pene, beleste, mystiske Alaska Young. Dei blir straks ein gjeng og gjer alt dei kan for at skuledagane skal vere så lite kjedeleg som mogleg. Boka startar med kapittelet «Hundre og trettiseks dager før» og saman med Miles og venene hans beveger vi oss sakte mot kapittelet «Den siste dagen» og del to av boka, «Etter», og heile tida forstår vi at noko skal skje, at noko skal forandrast, og når det skjer, då blir ingenting igjen som før. 

John Green skriv fantastiske bøker for ungdom, bøker det er vanskeleg å legge frå seg. Språket er så lett og fengande at ein nesten følar at ein rasar gjennom det, og vips, så er ein ferdig med boka og vil berre ha meir, meir, meir.

Om «Hvem er du, Alaska?» skulle falle i smak utkom også «Faen ta skjebnen» på norsk i 2013. Filmatisering av denne boka kjem på norske kinoar i juni i år.

«Hvem er du, Alaska?» er John Green si fyrste bok.

Del på facebook
Oliver Ussing:

Min beste fiende

Min beste fiende

Dette er filmatiseringa av den danske ungdomsboka "Nørdernes forvandling", skreve av Thorstein Thomsen. I Danmark er boka og filmen brukt som undervisningsmateriell i barne- og ungdomsskulen på grunn av dei viktige emna filmen tek opp; mobbing , venskap, vald og identitetsbygging.  Filmen handlar om Alf, skolen sitt mobbeoffer, som får inspirasjon frå ein tegneseriehelt og bestemmer seg for å ta igjen med mottoet "angrep er det beste forsvar". Han allierar seg med ensomme Toke og saman byggjer dei opp ein hær for å setje dei kule elevane på skulen ut av spel. Alf og Toke lukkast i  å verte populære, men dei vert uenige om  metodane i spillet sitt og makta går dei så til hodet at dei gløymer alt dei stod for tidlegare.

Dette er ein film ein ikkje gløymer så fort. Det er sjokkerande, men ikkje usansynleg at slike ting skjer. "Den beste filmen eg nokon gong har sett", seier sonen min på 14 år. Filmen burde bli sett av all ungdom og foreldre. Den inneheld ein del sterke, valdelege scener, så dei yngste bør sjå filmen i lag med ein vaksen.     

Filmen som er frå 2010 har mellom anna Kim Bodnia i ei av hovudrollene, men det er dei unge skodespelarane som imponerer mest.

Del på facebook

Åpningstider

Mandag - torsdag 10 - 19
Fredag 10 - 16
Lørdag  10 - 14

  

Telefon:
71 57 51 00

E-post:
bibliotek@kristiansund.kommune.no 

Vi blir inspirert av