Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Hjem

> Felles > Bli inspirert

når er jeg gammel nok

Dette er ei veldig sår bok, men ei bok som likevel er så viktig å lese. 

"Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?" er ei diktbok for ungdom, men du les den som ei samanhengande historie, med korte setningar på kvar side og tilhøyrande illustrasjonar. Den handlar om ein gut i ungdomsskulealder. Han bur saman med mor si og far sin og ein eldre bror. Faren er valdeleg både fysisk og psykisk. Mora trekk seg unna og har ikkje styrke til å gjere noko og også broren har gitt opp. Berre denne namnlause hovudpersonen tek opp kampen og ser fram til den dagen han veks seg høgare enn faren.   

Gjennom guten sine tankar og ordvekslingar med foreldra og lærarar kjem den fæle kvardagen hans fram. På skulen er guten "drittsekken" som oppfører seg som han vil både mot lærarar og medelevar og ingen likar han. Faren er hyggeleg på møter. Heilt til ein dag..

Å lese denne boka gjer vondt. 

Boka er nominert til Nordisk Råds barne - og ungdomslitteraturpris, samt U-prisen for 2020.                                                                                                                                                                                                                                                                   

Del på facebook
Demian Vitanza:

Dette livet eller det neste

Dette livet eller det neste

Då boka "Dette livet eller det neste" kom ut for eit par år sidan fekk den stor merksemd. Den handlar om den unge, norskpakistanske Tariq, som i 2013 reiste frå Noreg til Syria for å kjempe saman med muslimske opprørarar mot det syriske regimet. Boka er gitt ut som ein roman, men byggjer i all hovudsak på intervju forfattaren hadde med Tariq, der han sit fengsla i Noreg med ein åtte års dom på seg. 

Dette er ei gripande bok. Ein føler at ein kjem under huda på Tariq når han blottlegger relasjonar til familie og vener gjennom barndomen sin i Halden og ei periode på kostskole i Pakistan. Tariq fortel om ungdomstida si. Om skulegang og festing og om korleis han tener store pengar på smugling av narkotika over grensa frå Sverige. Mot slutten av tenåra fokuserer han meir og meir på islam og kjenner ei lindring når han byrjar å be. Han skildrar det som at "all faenskapen renn ut".  

Ein får innsyn i korleis det muslimske miljøet, som Tariq byrjar å vanke i som tenåring, tenkjer om det som skjer i Syria og vi følgjer Tariq og bestevennen frå dei fyrste samtalane om å hjelpe sine brødre i Syria, vidare på reisa dit og det dei opplever der, til Tariq kjem skada heime til Noreg og vert satt i varetekt.     

Sjølv om boka er basert på samtalar med Tariq, som ikkje er det verkelege namnet hans, og ein føler at ein får innblikk i dei innerste tankane hans, må ein ha i mente at både forfattar og kjelde i større eller mindre grad har lagt inn fiksjon i framstillinga si. Uansett er dette rystande og lærerik lesing og ein finn lett informasjon om den verkelege Tariq i media.

Del på facebook
Ingunn Røyset:

Fiskelykke

Fiskelykke av Ingunn Røyset

I år kom også Ingunn Røyset frå Hareid med ei bok i Leselandserien. Leseland er bøker på nynorsk for born som lærer seg å lese. Denne boka er på nivå fire, som egnar seg for born som les litt lengre tekstar sjølv.

I Fiskelykke skal venene Anna og Jonas aleine ut på moloen for å fiske. Mykje spanande kan hende når ein er på fisketur og tenk på alle dei sortane fisk ein kan få!  Anna trur til og med ho har ein amberjack på kroken. Ein fiskesort dei kjenner til av tida dei søkjer på "giant fish" på You Tube. Anna er den fiskevande og er ikkje redd for å klatre høgt opp på moloen. Jonas går mest og tenkjer på katten sin Kvitpusen, som mora tok med til dyrelegen tidlegare på dagen.

Det er så kjekt at det kjem bornebøker som handlar om fisking. Det er noko dei fleste born kan ha som fritidsaktivitet her i fylket og det er mykje nostalgi for alle aldrar i fiskehistorier.  I boka lærar lesaren om mange fiskesortar og ein får lyst til å komme seg ut å fiske. Det er ei fin og munter historie, men har også har alvoret i seg, då Jonas går og er redd for katten sin som kanskje må avlivast.   

    

Del på facebook
Gutten i den stripete pyjamasen

Et spesielt vennskap mellom to åtte år gamle gutar får fatale konsekvensar.

Bruno sin far er nazioffiser under annen verdskrig. Han tek med seg familien sin frå herskapshuset deira i Berlin til ein kommandantbolig utanfor ein konsentrasjonsleir, då han skal ta over leiinga av leiren.  På den avsidesliggjande staden dei kjem til har Bruno korkje vener eller mykje å finne på. Han får også streng beskjed om å ikkje gå i bakhagen.  Frå loftsvindauget ser han fleire folk i det fjerne som ser ut til å jobbe på ein gard.  Bruno vert nysgjerrig og byrjar å søke mot staden, der alle til hannar undring går rundt i pyjamasar. Det er høge piggtrådgjerder rundt garden, men Bruno får kontakt med ein jamnaldrande gut innanfor gjerdet.  Guten i den stripete pyjamasen er svolten og fortvila fordi han ikkje kan finne att far sin.  Bruno er ein uskuldig og naiv gut som har levd eit beskytta liv, der han ikkje veit kva som gjeng føre seg i verda rundt han. Han vil gjerne hjelpe guten bak gjerdet og byrjar å smugle med seg mat til han frå kjøkenet heime og vil også gjerne hjelpe han å leite etter faren….

Dette er ein stillferdig og gripande film om jødeutryddinga som eg sterkt anbefalar.

Filmen som er frå 2008 er basert på den bestselgjande barneboka med same namn av den irske forfattaren John Boyne.  Medan filmen har fått aldersgrense 11 år, kan boka gjerne lesast av born yngre enn det.  Både bok og film er pensum på dei fleste ungdomsskular når temaet Holocaust vert teke opp. 

Del på facebook
Lars Mæhle:

Landet under isen

Landet under isen

Vil du lese ein verkeleg spanande fantasyroman med handling i frå Noreg, så er dette boka! Historia er lagt til ei lita bygd i Noreg, ved foten av Jostedalsbreen, og også under sjølve breen. Dette nære i forteljinga gjer den ekstra uhyggeleg. Ein vert dratt inn i historia frå fyrste side og ein klarer ikkje å vente med å lese meir. Fire ungdomar er sakna frå bygda, no er beinrestar funnen og politiførstebetjent Jerstad kjem til staden for å etterforske forsvinningane.

Dei siste åra har det kome svart røyk frå ein stad under isbreen og for nokre år sidan forsvann ei gruppe forskarar under ein ekspedisjon på breen. To av forskarane som forsvann var foreldra til Leo Rubin, ein av dei forsvunne ungdomane.

 

Boka beveger seg i tid og handling mellom etterforskinga som Jerstad og teamet hans no utfører og den andre hovudpersonen Leo Rubin, som vi fylgjer frå tida før han forsvann. Desse to tidene møtast til slutt i boka. Ein stor del av handlinga er ei detektivhistorie, men her er fullt opp av fantasy med munkekattar, hemmelege sekter, den utvalde, sju protokollar, Den svarte munken og kampen mellom det gode og det onde.   

Boka passar godt for lesarar frå 6. klasse og oppover og egnar seg også bra til høgtlesing, då det er ei tjukk bok. Men, dette er også absolutt spanande lesing for eldre ungdom.

”Landet under isen” kom ut i 2009 og vart tildelt Kulturdepartementets litteraturpris for beste barne- og ungdomsbok det året. Den har også vunne Uprisen, Fabelprisen og vart også nominert til Brageprisen. Boka er skrive på nynorsk.  Har du ikkje lese den enno, er det berre å forte deg til biblioteket!

 

Del på facebook
David Fincher:

The Social Network

The Social Network

Dei aller fleste av oss har eit forhold til Facebook.  Filmen ”The Social Network” gir eit portrett av Facebookgründaren Mark Zuckerberg og fortel historia om korleis Facebook vart til.

Mark Zuckerberg var student på Harvard da han i 2003 byrja på arbeidet som seks år seinare gjorde han til verdas yngste milliardær. Det heile starta med at han hacka seg inn på nettsidene til alle fakulteta på Harvard for å få tak i bilete av jentene på universitetet. Deretter programmerte han ein nettstad der studentane skulle kunne sjå kven andre som studerte der. Nettstaden spredde seg raskt til andre universitet i Amerika. Resten er historie.

Suksessen var ikkje berre ein dans på roser. Den ga Zuckerberg nedturar både privat og juridisk.  Filmen vekslar mellom scener frå studentlivet ved Harvard, der det heile starta, advokatmøte i samband med søksmål retta mot han og den vidare etableringa av Facebook. I løpet av nesten to timar fylgjer vi fire år av livet til Zuckerberg. Han framstår som veldig intelligent, men med mangel på sosiale antenner. 

Den verkelege Zuckerberg har kommentert at det einaste i filmen som stemmer med verkelegheita er kleda til rollefiguren Zuckerberg og at den eigentlege motivasjonen bak Facebook bare var å skaffe seg damer. I kor stor grad filmen stemmer med verkelegheita er ikkje godt å seie. Uansett er dette er ein veldig fin, interessant og god film. Jesse Eisenberg imponerar i rolla som Zuckerberg. Elles medverkar blant anna Justin Timberlake.

Filmen er basert på boka ”The accidental Billionaires" av Ben Mezrich.  Den vant Golden Globe for beste film i 2010, i tillegg til beste regi, manus og originalmusikk. Regissør er David Fincher som også har filmar som ”Seven” og ”The fight club” bak seg.

 

Del på facebook
Oliver Ussing:

Min beste fiende

Min beste fiende

Dette er filmatiseringa av den danske ungdomsboka "Nørdernes forvandling", skreve av Thorstein Thomsen. I Danmark er boka og filmen brukt som undervisningsmateriell i barne- og ungdomsskulen på grunn av dei viktige emna filmen tek opp; mobbing , venskap, vald og identitetsbygging.  Filmen handlar om Alf, skolen sitt mobbeoffer, som får inspirasjon frå ein tegneseriehelt og bestemmer seg for å ta igjen med mottoet "angrep er det beste forsvar". Han allierar seg med ensomme Toke og saman byggjer dei opp ein hær for å setje dei kule elevane på skulen ut av spel. Alf og Toke lukkast i  å verte populære, men dei vert uenige om  metodane i spillet sitt og makta går dei så til hodet at dei gløymer alt dei stod for tidlegare.

Dette er ein film ein ikkje gløymer så fort. Det er sjokkerande, men ikkje usansynleg at slike ting skjer. "Den beste filmen eg nokon gong har sett", seier sonen min på 14 år. Filmen burde bli sett av all ungdom og foreldre. Den inneheld ein del sterke, valdelege scener, så dei yngste bør sjå filmen i lag med ein vaksen.     

Filmen som er frå 2010 har mellom anna Kim Bodnia i ei av hovudrollene, men det er dei unge skodespelarane som imponerer mest.

Del på facebook

Åpningstider:

Fra fredag 22. mai:

Mandag 10 - 18

Tirsdag - fredag 10 - 16

Lørdag stengt 

  

Telefon:
71 57 51 00

E-post:
bibliotek@kristiansund.kommune.no 

Vi blir inspirert av